پشم سنگ چیست؟
از ترکیب شدن سنگ بازالت یا دولومیت که حاصل فعالیت های کوه های آتش فشانی است، همراه کک وسرباره در دمای 1450 درجه سانتیگراد در کوره های مخصوص کوپلا ذوب شده وماده ای به نام سیلیکات مذاب به وجود می آید،سیلیکات با قرار گرفتن در دستگاه های مخصوص الیاف تحت فشار بسیار زیاد جریان هواریسیده شده و به الیافی با قطر های 6 تا 8 میکرون تبدیل میشوند که به این الیاف ها عایق پشم سنگ گفته میشود.پشم سنگ جزء عایق های حرارتی است که ازالیاف معدنی شکل گرفته است، این امر باعث شده عایق پشم سنگ به مینرال وول نیز نامگذاری شود.
عایق پشم سنگ بعد از تولید طبق سفارش به اندازه ها و اشکال مختلفی عرضه میگردد.
انواع پشم سنگ:
1/ پشم سنگ رولی (پشم سنگ لحافی یا پشم سنگ روکش دار)
2/ پشم سنگ پانلی (پشم سنگ ورقه ای یا پشم سنگ تخته ای )
3/ پشم سنگ توری دار یا پتویی
4/ پشم سنگ عایق لوله یا پشم سنگ پیش ساخته ی لوله ای
پشم سنگ رولی :
پشم سنگ رولی یا لحافی در ابعاد استاندارد به عرض 1.2 متر در طول 10 متر و ضخامت هایی بین 3 الی 8 سانت در دانسیته های 25 کیلوگرم الی 60 کیلوگرم تولید و عرضه می شوند.ناگفته نماند که تنها ضخامت های 2 سانت و 5 سانت به طور معمول تولید میشوند و ضخامت های دیگر بنا به سفارش مشتری در تعداد بالا تولید میشوند.
پشم سنگ رولی دارای سه نوع است که عبارتند از:
- پشم سنگ فویل دار یا پشم سنگ با روکش آلومینیوم مسلح نخ دار.
- پشم سنگ کاغذی یا پشم سنگ با روکش کاغذ کرافت.
- پشم سنگ لخت یا بدون روکش.
بیشترین کاربرد عایق پشم سنگ رولی ،نوع روکش دار آن است که در مناطق مرطوب مورد استفاده ی عموم قرار میگرد.
برخی از کاربرد های پشم سنگ رولی یا لحافی عبارتند از:
1/ عایق بندی با استفاده از پشم سنگ رولی روکش دار در مناطق مرطوب برای دیوار ها وسقف ها.
2/ عایق بندی برای فضای صنعتی از جمله سوله ها ، مخازن ،و کانال های گردش هوا.
3/ عایق بندی برای سیستم های آب سرد کن و دود کش ها.
4/ پوشش سقف های کاذب و ... .
پشم سنگ تخته ای:
پشم سنگ تخته ای یا پانلی در ابعاد استاندارد به عرض 0.6 متر در طول 1.2 متر در ضخامت های بین 3 الی 10 سانت و دانسیته ی بین 50 کیلوگرم الی 150 کیلوگرم تولید و عرضه میگردد.بیشترین استفاده ی عایق پشم سنگ پانلی در ضخامت های 3 سانت و 5 سانت است.پشم سنگ تخته ای در دو نوع فویلدار و بدون فویل تولید میشود که یکی از پر مصرف ترین عایق ها در راستای عایق کاری به شمار می آید.
برخی از کاربرد های پشم سنگ پانلی عبارتند از :
1/ عایق بندی حرارتی و صوتی در ساختمان ها و مراکز تاسیساتی.
2/ عایق کاری دیوار ها ، سقف ها و کف ها و ... .
پشم سنگ توری دار:
پشم سنگ توری دار یا پتویی در ابعاد استاندارد به عرض 1.2 متر در طول 5 متر(طول پشم سنگ توری دار با توجه به ضخامت آن متغیر است.)در ضخامت بین 3 الی 10 سانت و دانسیته ی بین 50 الی 150 کیلوگرم بر متر مکعب تولید و عرضه می گردد.
برای بسته بندی راحت تر پشم سنگ در ضخامت های بالا طول پشم سنگ را به 3 متر کاهش میدهند.ناگفته نماند که که هرچه دانسیته ی پشم سنگ بالاتر باشد از عایقی با کیفیت بهتری بهره مند می شویم.از پشم سنگ توری دار نسبت به پشم سنگ رولی و پشم سنگ تخته ای کمتر استفاده میشود زیرا این عایق در موارد خاصی کاربرد دارد که عبارتند از:
1/ عایق بندی لوله ها با قطر های بالا
2/ عایق بندی تجهیزات صنعتی وماشین و آلات و ... .
پشم سنگ لوله ای:
پشم سنگ لوله ای در قطر های استاندارد لوله های موجود در ایران به ضخامت ها و طول های مختلفی تولید میشود. ازپشم سنگ لوله ای یا عایق لوله پیش ساخته همانطور که از اسم آن مشخص است برای عایق بندی لوله ها در تاسیسات ساختمانی و صنعتی استفاده میکنند.
پشم سنگ هیدروپونیک:
همان طور که قبلا گفته شد پشم سنگ از ترکیب سنگ های آتش فشانی با سرباره وکک در دمای 1450 درجه سانتیگراد در کوره های مخصوص ذوب شده و به وجود می آید.پشم سنگ دارای تهویه عالی است ومیتواند رطوبت را به خوبی در خود نگه دارد.پشم سنگ هیدروپونیک در واقع همان پشم سنگ تخته ای است ، با این تفاوت که پشم سنگ هیدروپونیک از دانسیته ی پایین تری برخورار است و همین عامل موجب شده در مصارف کشاورزی از کاربردهای بالایی برخوردار باشد.پشم سنگ هیدروپونیک به علت داشتن دانسیته ی پایین خود باعث شده میزان نفوذ اکسیژن بیشتر شود که همین عامل باعث تهویه ی مناسب در بستر ریشه ی گیاهان می شود.
اکنون که جامعه با خطر خشک سالی و کم آبی روبه رو است بهترین راه برای صرفه جویی در آب یاری گیاهان به طوری که با کم آبی نیز روبه رو نشوند و همچنین جلوگیری از برداشت های مکرر از آب های زیرزمینی ، چاه ها و آب های موجود در سطح زمین استفاده از پشم سنگ هیدروپونیک در بستر گیاهان است.پشم سنگ استفاده شده در بستر گیاهان موجب شده این بستر ها نسبت به دیگر بستر ها از رطوبت بالا و جذب آب بالاتری برخوردار باشند.
امروزه یکی از روش های خلاقانه درکاشت گیاهان ومحصولات کشاورزی استفاده از پشم سنگ هیدروپونیک یا کاشت هیدروپونیک ( آب کشت ) است ، زیرا در این روش گیاه بدون استفاده از خاک و آب یاری با میزان کم تری میتواند رشد کند لازم به ذکر است که در این شیوه از کاشت ، گیاه با استفاده از محلول های غذایی که توسط قطره چکان در بستر گیاه متصل به پشم سنگ هیدروپونیک است تزریق میشود و گیاه میتواند تمام مواد غذایی خود را به خوبی دریافت کند.
از پشم سنگ هیدروپونیک میتوان در فضاهایی به عنوان گلخانه ها ،تولید انواع سبزیجات ، انواع صیفی جات و کاشت انواع گل ها استفاده کرد.
مزایای پشم سنگ:
1/ عایق پشم سنگ برخلاف عایق پشم شیشه موجب سوزش پوست وآسیب رساندن به ریه نمی شود.
2/ پشم سنگ نیز مانند پشم شیشه سرطان زا نیست.
3/ از ضریب هدایت حرارتی بالایی برخوردار است.
4/ نسبت به رطوبت از مقاومت بالایی برخوردار است و می تواند رطوبت را در خود به خوبی نگه دارد که این عامل موجب شده تا در مصارف کشاورزی از این عایق به خوبی استفاده کنند.
5/ دوام عایق پشم سنگ نسبت به دیگر عایق ها ( به عنوان مثال : فوم های پلیمری از دوام پایین تری نسبت به گرما وسرما برخوردار هستند و به مرور زمان شکل و کارایی خود را از دست میدهند.) از دوام بالاتری برخوردار هستندو با گذشت زمان هیچ تغییری در شکل و اندازه و همچنین کیفیت آن در مقابل جلوگیری ازاتلاف گرما و سرما نمی کند.
6/ پشم سنگ بهترین عایق در برابر حرارت ( پشم سنگ عایق حرارتی)
7/ پشم سنگ بهترین عایق در برابر صدا ( پشم سنگ عایق صوتی )
8/ ویژگی های آکوستیکی
( عایق پشم سنگ به دو روش میتواند از انتقال صوت جلوگیری کند.
1- با استفاده از اجزا و سازه ی داخلی خود.
2- با استفاده از سطح خود.
عایق پشم سنگ می تواند مانع پخش صدا و عبور آن از دیوار ها و سقف ها و ... شود همچنین باید این نکته را در نظر گرفت که آلودگی صوتی می تواند از ضربات مکانیکی ، ارتعاش هوا و ... به وجود آید که برای جلوگیری از آن باید تمام آلودگی های صوتی مورد بررسی قرار بگیرد ودر نهایت عایق صوتی مناسب تری تهیه کرد تا از نتیجه ی مطلوب تری بهره مند شویم).
9/ دفع آب
(برای استفاده از پشم سنگ در مقابل رطوبت باید ابتدا پشم سنگ با پوششیکه رطوبت را به خود جذب نمی کند پوشاند و سپس از آن استفاده کرد.عایق پشم سنگ همراه با روکش رطوبت را به خود جذب نمی کند بلکه آن را دفع میکند).
10/ عملکرد در برابر آتش
(یکی از ویژگی های مهم عایق پشم سنگ مقاومت بالای خود در برابر آتش است زیرا مشتعل نمی شود بلکه به نوعی حفاظ در مقابل اتش سوزی عمل میکند.شرکت های بیمه برای ساختمان هایی که سازه ها و ستون های اصلی ساختمان را با استفاده از پشم سنگ عایق کرده اند هنگام آتش سوزی از تخفیف های بالاتری نسبت به انجام بازسازی آن میکنند.
بهترین کار برای جلوگیری از آتش گرفتن و فروریختن کامل سازه های ساختمان استفاده از عایق پشم سنگ است.سازه های فلزی اگر در مقابل حرارت زیاد قرار بگیرند مقاومت مکانیکی خود را از دست داده و تغییر شکل میدهند که این امر موجب فروپاشی کل ساختمان می شود. به همین دلیل است که تاکید می شود سازه های اصلی را عایق کنید زیرا در این صورت حتی اگر آتش سوزی ساعت ها طول بکشد هیچ مشکلی برای سازه های اصلی ساختمان رخ نمی دهد و مانع فروریختن آن میشود.
ساختمان هایی که بر روی سکو های نفتی قرار دارند تماما از قبل با عایق پشم سنگ عایق کاری شده اند تا در بروز آتش سوزی محلی امن برای ماندن تا رسیدن نیروهای کمکی داشته باشند).
11/ سازگاری با محیط زیست
(عایق پشم سنگ بر خلاف تمام عایق های موجود در بازار جزء بی ضررترین وسازگار ترین عایق در مقابل محیط زیست و صنعت های ساختمان سازی و دیگر تاسیسات می باشد زیرا با تمام مصالح سازگار بوده وتماس آن با کابل های برق ولوله هایی با روکش پی وی سی خطری به دنبال ندارد).
12/ ویژگی های بیولوژیکی
(پشم سنگ دارای الیاف استیریل شده ای می باشد که این امر باعث شده حشرات موزی ،باکتری ها وانگل ها نتوانند به درون پشم سنگ نفوذ کنند).
13/ بهداشت وایمنی
(با توجه به سازمان بهداشت جهانی، پشم سنگ سرطان زا نیست و هیچ خطری مثل صدمه رساندن بر ریه و حساسیت های پوستی به وجود نمی آورد ،همچنین بر اثر آتش گرفتن از خود مواد سمی تولید نمی کند.طبق استاندارد های اروپا نفس کشیدن در محیطی که حاوی پنج میلی گرم بر متر مکعب پشم سنگ داشته باشد تا 8 ساعت هیچ مشکلی در سلامتی در پی ندارد).
14/ قابلیت رسانایی حرارتی
(یکی از مهم ترین خصوصیات عایق پشم سنگ برای صرفه جویی در مصرف انرژی ، قابلیت رسانایی بودن آن است.هرچه قابلیت رسانای حرارتی کمتر باشد از عایق با کیفیت تری برخوردار هستیم. یک لای پشم سنگ به ضخامت 5 سانتی متر همانند یک دیوار آجری به ضخامت 1 متر در برابر گرما وسرما مقاوم است.عملکرد عایق حرارتی به این گونه است که محیطی که گرم است را همچنان گرم ومحیطی که سرد است را همچنان سرد نگه می دارد.ضریب رسانایی حرارتی عایق پشم سنگ کمتر از 0.040 وات بر متر درجه کلوین می باشدکه این امر باعث شده بهترین عایق در بین عایق ها نام گذاری شود).
15/ محدوده دمای کارکرد
محصولات پشم سنگ در برابر دما بین 250- تا 800+ ازمقاومت بالایی برخوردار هستند، الیاف پشم سنگ با قرار گرفتن در حرارت مستقیم تا 4 ساعت مشتعل نمی شوند زیرا نقطه ذوب آن بیش از 1200 درجه ی سانتیگراد است ، این عامل باعث شده توانایی کار مداوم بین دمای 150- تا 700 + را داشته باشد.اکثر محصولات پشم سنگ در دمای 220+ درجه ی سانتیگراد تجزیه می شوند اما هیچ تغییری در خاصیت ترمودینامیکی عایق نمی گذارند.عایق پشم سنگ به دلیل مقاوم بودن در برابر حرارت بالای 700+ درجه ی سانتیگراد در پالایشگاه های نفت ، نیروگاه ها ، مجتمع های پتروشیمی ، صنایع سیمان وصنایع سنگین که به عایق کاری بسیار دقیق و کیفیت بالا نیازمند هستند، مورد استفاده قرار می گیرد).
معایب پشم سنگ :
1/ گران بودن مواد اولیه ی پشم سنگ
(مواد اولیه ی پشم سنگ ، سنگ بازالت که همان سنگ های آتش فشانی است بسیار گران بوده و این عامل باعث شده اکثر کارخانه ها از موادی دیگر برای ساخت این عایق استفاده کنند به همین دلیل محصول نهایی از کیفیت و مقاومت کم تری برخوردار است و بیشتر جنبه ی نمایشی دارد.در این گونه موارد بهتر است از عایق پشم شیشه به جای عایق پشم سنگ استفاده کنیم زیرا که از کیفیت آن مطمعن تر هستیم).
2/ نفوذ بخار آب
3/ هزینه ی تمام شده ی بالای تولید پشم سنگ
(یکی از معایب پشم سنگ هزینه ی بالای آن برای استفاده است که باعث شده برخی از افراد از کیفیت های پایین تری صرفا جهت مبلغ آن خریداری کنند که این امر باعث میشود عایق خریداری شده نتواند از مقاومت بالایی برخوردار باشد).
ضخامت پشم سنگ:
الیاف پشم سنگ در ضخامت های بین 3 الی 10 سانت و دانسیته های بین 25 الی 150 کیلوگرم تولید میشوند.برای استفاده از پشم سنگ به عنوان عایق حرارتی باید از الیافی با ضخامت و دانسیته های بالا و برای عایق بندی صوتی از ضخامت بالا دانسیته های پایین استفاده شود.انتخواب نوع پشم سنگ بستگی به شرایط و موقعیت استفاده از آن را دارد.به عنوان مثال:
در عایق کاری صوتی بهتر است از پشم سنگ با دانسیته 80 یا پشم سنگ با دانسیته 100 استفاده شود.
استفاده از پشم سنگ با دانسیته ی 120 و پشم سنگ با دانسیته ی 150 در ضخامت 5 سانتی متردر عایق بندی صوتی مناسب نیست.این نکته را باید در نظر گرفت که پشم سنگ با دانسیته ی بالا وضخامت بالا همیشه بهترین عایق به حساب نمی آید.
قیمت پشم سنگ:
قیمت پشم سنگ به دو عامل بستگی دارد:
1 - الیاف پشم سنگ
2 - روکش پشم سنگ
کارخانه های تولید پشم سنگ در ابتدای هرسال قیمت الیاف خود را با توجه به تورم سالانه بیان می کنند و تا آخر سال اگر اتفاقی نیافتد قیمت پشم سنگ ثابت میماند.اما در نوع روکش آن که به صورت فویل دار یا کاغذ کرافت است ممکن است باعث تغییراتی در قیمت پشم سنگ شود که چندان تاثیری هم ندارد.
کارخانه های تولید پشم سنگ معمولا در اصفهان قرار دارند که بیشتر این کارخانه ها از مواد اولیه ی اصلی که سنگ بازالت است استفاده نمی کنند وبه جای آن از ضایعات پشم سنگ و سرباره استفاده میکنند که موجب می شود پشم سنگ از کیفیت اصلی به دور باشد و بعد از مدتی خواص خود را از دست بدهد.اما پشم سنگ ساخته شده از مواد مرغوب همیشه خاصیت عایق بودن خود را حفظ میکند.
امروزه تعداد کارخانه های تولید پشم سنگ مرغوب بسیار کم شده ومردم پشم سنگ سرباره را به عنوان پشم سنگ اصلی خریداری میکنند وبعد از مدتی با بی کیفیتی این عایق روبه رومیشوند ونسبت به دیگر عایق ها دچار بدبینی می شوند.اما دو کارخانه پشم سنگ ایران و کارخانه پشم سنگ عایق سپاهان تنها کارخانه هایی هستند که پشم سنگی با کیفیت و مرغوب نسبت به دیگر کارخانه هایی از جمله کارخانه آسیا پارمیس ، کارخانه تارابگین ، کارخانه ذوب آهن و... تولید وعرضه می کنند با این تفاوت که از قیمت بالاتری بین 10 تا 20 هزار تومان در مترمربع برخوردار هستند اما این تفاوت قیمت ارزش خرید محصولی با کیفیت را دارد.
خرید پشم سنگ:
پشم سنگی که از مواد اولیه ی مرغوبی ساخته شود با اینکه از قیمت بالاتری برخوردار باشد اما ارزش صدبار خریدن را دارد. شرکت عایق آنلاین به عنوان یکی از شرکت هایی که محصولات عایق ، با کیفیت بالایی عرضه میکند ،میتواند این اطمینان را به شما بدهد که تمامی محصولات عایق پشم سنگ از مواد اولیه مرغوب و دارای تاییدیه وزارت تحقیقات مسکن و شهرسازی و ایزو استاندارد هستند.شما میتوانید به روش آنلاین ، حضوری و تلفنی محصولات عایقی خود را خریداری کنید.
شرکت عایق آنلاین با عرضه محصولات پشم سنگ با کیفیت بالا اعتماد از دست رفته ی شما را برمی گرداند و دید شما را نسبت به عایق کاملا عوض میکند.
پشم سنگ که در زبان انگلیسی rock wool نامیده می شود، جزو خانواده عایق های حرارتی متشکل از الیاف معدنی است به همین دلیل گاهی به آن mineral wool هم اتلاق می شود. ماده اولیه اصلی برای تولید این عایق، سنگ بازالت، از گروه سنگ های آذرین است که بازمانده فعالیت های آتشفشانی است و در کشور به وفور وجود دارد.
تکنولوژی تولید پشم سنگ دارای روشی پیشرفته با اصولی ساده است. ابتدا سنگ بازالت در دمای 1450 درجه سانتیگراد ذوب می شود و به صورت سیلیکات مذاب در می آید. سپس مذاب به دست آمده با روش های خاصی به الیاف بسیار ظریف به قطر 6 تا 8 میکرون تبدیل می شود. مجموعه این الیاف میکروسکوپی عایق پشم سنگ را تشکیل می دهند.